Att bege sig ut på vandring över en dag med sin hund är ett härligt och enkelt sätt att få en fin naturupplevelse. Och även om du skulle gå samma stig flera gånger, är naturen alltid i förändring med olika väder, årstider och djurliv.
En dagstur
För en dagstur kan en rimlig distans ligga någonstans mellan 7 och 20 kilometer, beroende på din och hundens kondition samt terrängen. Om ni är nybörjare, kanske det är klokt att börja i den lägre änden av det spannet (eller ännu kortare) och arbeta er uppåt. Om du och din hund redan är i god form och vana vid längre promenader kan ni sikta på längre distanser. Oftast orkar hundar långt mer än vad vi tror! Ta dock alltid hänsyn till terrängens svårighetsgrad – 10 kilometer på platt mark är inte samma sak som 10 kilometer i bergig eller ojämn terräng. Stor skillnad.
- Fundera över din egen kapacitet
Att känna sin egen kropp är avgörande. Hur mycket är du van att gå? Om du sällan går långa sträckor, kan det vara bra att börja med kortare turer och gradvis utöka distansen. En längre vandring kan vara fysiskt utmanande, och om du är ovan kan trötthet och utmattning göra upplevelsen mindre njutbar. Se till att vara förberedd genom att successivt öka din uthållighet.
- Ta hänsyn till hundens ras, ålder och fysik
Din hunds fysiska förutsättningar spelar förstås en roll i hur långt ni kan gå. Storleken, rasen och åldern kan påverka hur mycket din hund orkar. Vissa raser är mer anpassade för längre sträckor och krävande terräng, medan andra kan bli snabbt trötta. Det är viktigt att anpassa vandringens längd och svårighetsgrad efter din hunds behov och kapacitet. Men som tidigare nämnt, ofta orkar de långt mer än vad vi själva gör.
- Rätt kläder och utrustning
Har du hunnit gå in dina vandrarkängor eller är de helt nya? Ett enkelt skavsår kan förstöra hela upplevelsen. Har du en ryggsäck som är utprovad och anpassad för just dig?
- Väder och vind
Tänk på att vädret kan spela en stor roll. Varma eller mycket kalla dagar påverkar både dig och din hunds ork och vätskebehov. Anpassa distansen efter väderförhållandena för att säkerställa att vandringen blir njutbar och säker.
Packa rätt till din hund
Det är skillnad på vad du kan tänkas behöva till hund beroende på om ni ska på dags- eller flerdagstur. För en dagstur rekommenderar jag en ryggsäck på cirka 20-40 liter för dig och din hund. Runt 20-30 liter på sommaren och runt 40 liter på vintern. Då får du plats med ett mindre gaskök. lunch eller fika, något extra plagg och säsongsbetonad utrustning.
För en dagstur är det vara bra att ha med detta till din hund:
- vatten och skål
- täcke beroende på väder
- klövjeväska – om din hund har tränats för detta
- hundskor – om ni ska gå i exceptionell miljö såsom stenig terräng, vass snö eller dyl samt att hunden har tränats inför detta.
- första hjälpen väska. Och har du koll på hur produkterna ska användas?
- fästingplockare och myggmedel för hund
Inspireras av vår packlista till hund >>
Din egen packning
Du anpassar givetvis din packning beroende på vilken terräng du ska gå i och när på året. Oavsett säsong kan det vara bra att tejpa dina hälar med exempelvis Leukoplast i förebyggande syfte för att undvika skoskav. Här är lite saker som kan vara bra att ha med utan extremt väder:
- nedladdad karta i mobilen och utskriven karta i fukttåligt papper
- första hjälpen väska till dig och din hund
- solglasögon
- keps eller solhatt och solkräm
- regnkläder och regnskydd till din packning
- vattenflaska och eventuellt termos
- matsäck eller friluftskök och lämplig mat att laga
- extra strumpor
- förstärkningsplagg beroende på väder och säsong
- sittunderlag
- för toalettbesök i naturen: liten spade, toapapper, våtservetter och handsprit.
- hundbajspåse för avfall
- myggmedel
Ta vara på pauserna
Njut av era pauser och insup naturen! Vet du med dig att din hund kan ha svårt att vila i pausen, trots den fysiska strapatsen, så kan det vara en god idé att träna passivitet innan vandringen så att hunden kan få rätt återhämtning.
- Erbjud hunden vatten.
- Sätt på ett värmande täcke om det behövs.
- Kontrollera att hunden är torr och med bra temperatur om den har vandrat med ett täcke.
- Alla hundar är olika, se till att hunden inte bli onödigt kall eller att den får skugga för den delen.
- Ta chansen att undersöka alla tassar, trampdynor och klor.
- Se efter fästingar, älgflugor eller andra kryp.
- Fyll på hundens energi om det behövs med lite snacks eller ge ett tuggben om hunden har svårt att komma ned i varv.
Ut och njut!
/Karin